как се реди паркет

Изборът на подходяща подова настилка зависи от различни фактори: нова ли е сградата, има ли положена нова замазка, инсталирано ли е подово отопление и др.

Към момента на пазара се предлага голямо разнообразие от подови настилки, а тенденцията е естественият паркет да се запази като най-ценен и красив. Залага се повече на фигуралните паркети и  понеже в световен мащаб новите продукти постоянно се увеличават, променят се и начините на редене.

Има различни способи за редене на паркет, като едни от тях са по-познати и предпочитани, а други тепърва набират почитатели.

Вижте също: За колко време се реди паркет

Тъй като паркетните дъски при естествения паркет са по-малки, това позволява да се редят, образувайки както по-прости, така и по-сложни шарки и схеми.

За по-сложните шарки ще ви трябват прецизно отрязани и обработени дъски. Освен това, реденето се прави по посока на навлизащата в помещението слънчева светлина.

Поставянето на паркет може да въздейства и върху това как възприема човек пространството. Правилният избор на шарка може да доведе до визуалното му разширяване. От избора на начин на редене зависи и какво количество материал ще бъде усвоено.

Сред най-често практикуваните начини на редене на паркет има такива, които традиционно са запазили популярността си, и други, при които получените шарки създават смела и интересна визия.

Право редене

Това е класически начин на редене и по-голяма част от хората го предпочитат заради спокойното и хармонично излъчване. Нареждането на паркетните дъски става успоредно и в същото време перпендикулярно една на друга. По отношение на монтажа е много икономичен способ.

право редене на паркет

Диагонално редене

Като разновидност на правото редене, при него паркетините пак се редят успоредно, но не под прав ъгъл, а най-често под 45-градусов. Въпреки че в световен мащаб е доста разпространено, в България този вид редене не е толкова желано.

диагонално редене на паркет

Шеврон

При този способ тесните страни на всяка паркетна ламела са под ъгъл 45 или 60°. Като шарка шевронът е много популярен по света и у нас. Размерите на дъските за унгарския или френския шеврон, както се среща още, зависят и от производителя. При реденето на дъските се получава непрекъснат зиг-заг, а оформените прави линии придават модерна визия на интериора.

редене на паркет шеврон

Рибена кост

За получаване на шарката се редят дъски, перпендикулярно една на друга. Получава се зиг-заг – прекъснат или начупен. Може да се реди и по диагонал. При този начин на редене се изразходва повече материал заради чупките, което трябва да се има предвид, ако бюджетът е ограничен.

рибена кост редене на паркет

Плетеница

При подреждането на паркетните дъски по този начин се получава визуална илюзия за преплитане. Може да се изпълни в различни варианти, а резултатът винаги е оригинална схема на подово застилане.

плетеница шарка за редене на паркет

Холандска шарка

Тази шарка се получава при успоредно нареждане на три дъски и плюс още една, поставена перпендикулярно на тях. Получената шарка е интересна и оригинална, макар и семпла.

От изброените шарки може да изберете за по-представителните помещения на дома си шеврон или преплитане, а за останалите – стандартното право редене.

Съществуват и варианти за комбинация на начини на редене. И понеже подът е основата на цялата декорация, винаги можете да експериментирате с шарките, за да получите желания ефект.

Автор: Боян Петков

Боян Петков е с над 10 годишен опит в сферата на обработката дървени подови настилки настилки.

Промоция: Циклене и лакиране с две ръце висококачествен италиански лак -> 12 лв. кв.м.

Заяви оглед