как се цикли паркет

Цикленето на паркет е технологичен процес за премахване на различни неравности, замърсявания, вдлъбнатини и драскотини от повърхността му. При правилно извършено циклене паркетът ще изглежда като напълно нов.

Паркет се цикли и след полагането му, за да се отстранят евентуални недостатъци, допуснати при монтажа.

Каква подготовка се прави преди цикленето?

Преди да започне самото циклене, е нужна предварителна подготовка на помещението:

  • Отстраняване на цялата мебелировка, за да остане помещението напълно свободно;
  • Ако первазите са подвижни, се свалят и се изчиства прахта от паркета;
  • Оглеждат се всички места, където има стърчащи глави или съединителни винтове, които могат да създадат опасност за машините и използваните от тях консумативи.

Как се извършва цикленето?

За циклене на паркет се използват различни паркето-шлифовъчни машини, но може да се осъществи и ръчно, което е по-трудоемкият и вече рядко срещан вариант.

За по-лесно достъпните места от помещението се използват машини, които са лентови и дискови, а за ъглите и по продължението на стените – ръчни или предназначени за ъглови пространства, т.нар. окрайчващи машини. Поставят им се шкурки с различна абразивност, с които се отстранява най-горният слой.

Цикленето се прави в различни посоки от центъра към стените за премахване на различни увреждания и мръсотия, а също така и напречно на паркетините.

Ако трябва да се цикли стар или замърсен паркет, то става с припокриване на изциклените участъци.

Паркетните услуги, които предлагат различните фирми, обикновено включват:

Стандартно циклене

Извършва се с обикновена барабанна машина, като се редуват различен брой и с различна едрина шкурки, в зависимост от това дали става въпрос за необработван, боядисан, безиросан, или лакиран паркет.

Шкуренето става в три фази.

  • Първото шкурене е под наклон 45° и премахва стария лак, почиства грубо тъмните петна и драскотините, изравнява и височините на паркетините.
  • Втората шкурка прави по-фино почистване, т.е. шлайфа, а последната осигурява гладка и готова за лакиране повърхност. Прахта събрана в торбата на машината от второто шкурене, се съхранява за етапа на фугирането.
  • Ако паркетът е много стар и захабен, се налага да се обработи с поне два вида шкурка, но ако е нов, и една е достатъчна.

Луксозно циклене

В началото се започва също с барабанна машина и се използва първо и второ шкурене, както при стандартното. След това се продължава с дискова машина, която прави допълнителна обработка след барабанната машина и изчиства останали дефекти.

Всички съвременни машини циклят безпрахово. Цикленето се смята за качествено, ако е достигната идеално гладка повърхност при сумарно шлайфане на дървесината не повече от 1 мм. Обикновено дебелината на дървесината е 8 или 10 см и намалява при всяко циклене.

Броят на повторенията при циклене на нов паркет зависи от местата с останало лепило, а при стар паркет – от неравностите и степента на замърсяване.

След цикленето се прави фугиране със стърготини и безцветна смола, след което повърхността на пода е готова за полагане на лак, масла и др. За по-дълго съхранение на паркета защитните покрития са от значение. Тъй като цикленето на паркет е важно за съхраняване на качествата и външния му вид, то трябва да се прави поне веднъж на 10-15 г.

Автор: Боян Петков

Боян Петков е с над 10 годишен опит в сферата на обработката дървени подови настилки настилки.

Промоция: Циклене и лакиране с две ръце висококачествен италиански лак -> 12 лв. кв.м.

Заяви оглед